İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü -

İş Yerinde Stres ve Yol Açtığı Meslek Hastalıkları

gelişim üniversitesi
  1.   İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü
  2. Haberler


İş Yerinde Stres ve Yol Açtığı Meslek Hastalıkları



Uluslararası Çalışma Örgütü Ilo 2016 yılında yayınladığı bilgiride ana tema olarak iş yerinde stres konusunu ele almıştır. Çeşitli ülkelerde ve bölgelerde yapılan çalışmalarda işe bağlı stres ve neden olduğu meslek hastalıkları oranında artış olduğunu bildirmiştir. Avrupa ülkelerinde yaklaşık 40 milyon çalışanın iş yerindeki stres ve buna bağlı meslek hastalıkları ile mücadele ettiğini bildirmiştir. 

İş Yerindeki Stresin Yol Açtığı Meslek Hastalıkları Nelerdir? 

Bunların başında kalp-damar hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları, tükenme sendromları, depresyon ve anksiyete, bunların yol açtığı intiharlar öne çıkmaktadır. Bunlardaki artış kişilerde ciddi davranış değişikliklerine yol açmaktadır ve tüketici alışkanlık ve bağımlılığın arttığı gözlemlenmiştir. Bu davranışsal değişiklikler alkol ve sigara tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Bunların sonucunda kişiler sağlıksız diyetlere yönelmekte, yetersiz fiziksel aktivite ve uyku sorunları oluşmaktadır. Bu da strese bağlı hastalıkların artışına yol açmaktadır.

Çalışma yaşamında iş ve yaşam dengesinin bozulması, diğer taraftan artan işsizlik sebebiyle iş kaybetme korkusu vb faktörler stresi daha da arttırdığı ILO tarafından vurgulanmıştır. 

ILO 2010 yılında stres ve buna bağlı hastalıkları 'Meslek Hastalıkları Listeleri'ne dahil etmiştir. Mental ve davranışsal hastalıklar; post-travmatik stres hastalığı, anksiyete, depresyon, nöroz, psiko neroz , insomniya, uyku hastalığı, alkol bağımlılığı olarak tanımlamıştır. 

İş yerlerinde stresin neden olduğu ilk vaka 1969 da Japonya'da Karoshi hastalığı ( tükenmişlik sendromu) olarak görülmüştür. Fazla çalışma kişide dayanılmaz iş stresine yol açarak ani kalp krizleri, beyin kanamaları, trombozlar ya da intiharlara yol açmaktadır. 

İş yerlerinde stres aynı zamanda iş kazalarında da en önemli etkenlerder biridir. Kişilerin stresle mücadelesinde dikkatlerinde azalma olmakta ve yapılan tehlikeli işleri daha tehlikeli hale getirmektedir. İş yerlerinde stresle mücadele konusunda önlemler alınmalı, kişilerin bilinçlendirilmesi sağlanmalı, stresle mücadele yöntemleri konusunda aktiviteler vb planlanması, kaygı, depresyon gibi hastalıkların etkisinin azaltılmasında etkili olabilecektir. 

Haberler